Oldalnavigáció: Pumiworld / HU / Kölykök / Kölyköt szeretne?

Amit a leendő «Szürkebarát» kölyökről tudni kell

Tenyészetünk célkitűzése nem csupán az, hogy pumijaink külseje kiváló minőségű legyen. Természetesen ez is nagyon fontos szempont, ám a stabil idegrendszer, az emberközpontú és emberszerető természet, a jó egészség és terelőösztön, valamint a kitűnő vérmérséklet is legalább annyira a prioritások közé tartozik. Hiszünk abban, hogy elvárásainkat csak nagy számú jó minőségű kutyával vagyunk képesek megvalósítani. Ám azzal is tisztában vagyunk, hogy nem helyes túl sok pumit egy helyen tartani.

Éppen ennek a kettőségnek a feloldásaként, valamint hogy tenyésztői céljainkat is elérhessük, megalkottuk tenyésztői «teamünket», csoportunkat. A csoport lényege, hogy minden egyes puminak, akinek mi vagyunk a tulajdonosai vagy társtulajdonosai, saját családja, saját gazdája van, aki vigyáz rá, aki gondoskodik róla, aki ápolja és tanítja őt, s aki szereti őt. Ezek a gazdik elfogadják tenyésztői céljainkat, így a pumik tenyésztése, az egészségügyi szűrések, a munkavizsgák és a kiállítások a mi koordinációnk alatt zajlanak.

Az összes pumikölyköt, amely nálunk születik, az FCI magyar tagjánál, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületénél törzskönyveztetjük. Minden tenyészkutyánk rendelkezik FCI csípő-diszplázia eredménnyel (A, B vagy C, vagyis a tenyésztésbe bevonható minősítésekkel), egészséges térdízületekkel (patella) és szemekkel. Gondosan megtervezzük, mikor és mely szülőktől szeretnénk almot hozni, a döntés előtt az összes vérvonalat megvizsgáljuk, és tanulmányozzuk a törzskönyveket. A kutyáink törzskönyvén szereplő felmenőket személyesen ismerjük, egészen 1991-ig visszamenőleg. Pumijaink nagyon fontosak és értékesek számunkra, így nagy figyelmet fordítunk arra, hogy szukáink a legjobb egészségben és kondícióban legyenek, mielőtt úgy döntenénk, hogy befedeztetjük őket. Mi hobbiból tenyésztünk, és nem üzleti megfontolásokból. A minőségre törekszünk, és nem a mennyiségre.

Mi nem csak azért tenyésztünk, hogy minél több pumi legyen — sokkal inkább azt szeretnénk elérni, hogy tenyésztői programunkkal a jövő pumigenerációi a lehető legjobbak legyenek. Egyáltalán nem mindig van nálunk éppen alom, elérhető pumikölyök. A leendő tulajdonosoknak gyakran kell hónapokat, vagy akár éveket is várniuk arra, hogy a mi tenyészetünkből lehessen kölykük.

Tenyészetünkben csak akkor hozunk le almot, ha a tulajdonos család (beleértve magunkat is) úgy dönt, hogy alkalmas arra, hogy elég időt szánjon a nevelésre, a tanításra és a szocializációra, valamint, hogy elegendő hellyel rendelkezik egy alom vállalásához. Nálunk nincsenek ketrecek, kennelek. A kölykök a házban születnek és nevelkednek fel — együtt a családdal, együtt az édesanyjuk családjával, így az elejétől megtapasztalják, milyen a mindennapi élet egy emberközösséggel. Gondoskodunk a biztonságos és tiszta környezetről, ahol gondosan vigyázunk rájuk, ahol több emberrel és — ha lehetséges — más állattal, kutyával való kontaktust tapasztalhatnak meg, már attól a pillanattól, hogy megszülettek. Ugyanúgy megkapják a személyes törődést egyenként is, ahogyan mindennap megvan az ideje a csoportos játéknak is. Amint a kölykök elérik a négy-öt hetes kort, naponta kiengedjük őket a szabadba játszani, ahol futkározhatnak és kedvükre felfedezhetik a kinti világot.

Minden egyes pumikölyök megkapja nálunk az összes szükséges figyelmet és törődést, ami ahhoz kell, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt felnőtté válhasson. Minden kölyök egyéniség a saját, páratlan stílusával, ezért mi inkább abban hiszünk, hogy megfigyeljük személyiségjegyeit és sokszor «párbeszédbe» kezdünk vele ahelyett, hogy tudományos kölyöktesztekkel ismerjük meg a jellemét. A kölykök választásánál ezért tudunk érvelni egy-egy kis egyéniség ellen vagy mellett, bár természetesen a leendő tulajdonosokra hagyjuk a végső döntést. Legtöbbször nem mondunk véleményt a kölykökről 6—7 hetes koruk előtt, és utána azt a kis pumit javasoljuk, aki véleményünk szerint a legjobban megfelel a várakozó gazdi(k) számára.

A kölyköket nyolchetes korukig négyszer féregtelenítjük és kétszer oltatjuk be. Minden egyes kölyökbe beültettetünk egy mikrochipet, és a tulajdonosoknak származási lapot (FCI-törzskönyvet), oltási könyvet és adás-vételi szerződést adunk. A szerződés által garantáljuk, hogy a kölykök nem rendelkeznek olyan genetikai rendellenességgel, amely alkalmatlanná tenné a kis pumit mindarra, ami miatt a tulajdonosok vásárolták őt. Ugyanakkor, a pumi kölykeink nem árucikkek, amelyeknél garantálható hogy meghatározott előírások szerint működnek, vagy amelyek eldobhatóak vagy kicserélhetőek, ha az életük folyamán valamilyen betegség vagy más probléma lép fel.

Egy kölyök vásárlása nagy döntés. Mi, mint felelősségteljes és etikus tenyésztők, szintén felelősségteljes és etikus gazdákat szeretnénk. A kis pumi egy élő és érző lény, akinek szeretetre és gondoskodásra van szüksége, egész további életében. A kutya egy életre szóló döntés, és a tulajdonosoktól időbeli, érzelmi és pénzügyi befektetést igényel. Gondoskodni kell egy sebezhető kis teremtményről, szeretni kell őt — csak olyanoknak adunk el kölyköt, akiken úgy látjuk, képesek és készek minderre.

Minden tulajdonosnak ajánljuk, hogy az alapvető engedelmességi tanfolyamot végezzék el kutyájukkal. Ugyanúgy bátorítjuk őket, hogy vegyenek részt a kutyasportokban és a kiállításokon — de nem a címek a fontosak! A kölykök boldogsága és jólléte a leglényegesebb számunkra. Épp ezért általában olyan leendő gazdáknak adjuk el kölykeinket, akiknél maga a kutya és a személyisége a fontos, nem pedig a kiállítási eredmény, a munka- vagy a sportteljesítmény. Ez utóbbiak inkább a hozzáadott értékek.

Akár terelőkutya, akár kiállítási vagy agility-versenyző lesz a kölyök, akár a kertben tartják, akár a kanapén, azt szeretnénk, ha mindenképpen a család tagjává válna, és szeretnénk, ha minket is informálnának gazdáik az életében történő fontos eseményekről. Időről-időre megkeressük a gazdákat, hogy megtudjuk, hogyan fejlődik a kiskutya, és megkérjük őket, hogy küldjenek fotókat róla. Pont ezért, semmilyen körülmények között nem adjuk el vagy át őket állatkereskedéseknek vagy bármely más kereskedelmi közvetítőnek, kereskedőnek. Kutyáinkat sosem tarthatják státuszszimbólumként, tulajdontárgyként vagy gyermekjátékként.

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a pumikölykök leendő gazdáik életstílusához és személyiségéhez pontosan illeszkedjenek. Épp ezért, legalább oly sok mindent szeretnénk megtudni a családról, a háztartásukról, napirendjükről, és — legelőször is — arról, hogy képesek lesznek-e állandóan gondját viselni a kiskutyának az egész életén át, mint amennyit ők szeretnének megtudni leendő társukról.

Csak akkor kérünk foglalót a leendő tulajdonosoktól, amikor tudjuk, hogy van egy kiskutya számukra. Ebből az okból kifolyólag foglalót nem térítünk vissza, kivéve, ha a kölyök mégsem átadható nyolchetes korában. Ha úgy gondoljuk, hogy nincs megfelelő kölyök az alomban, akkor megkérjük leendő tulajdonost, hogy várjon még. Ha valóban annyira szeretne egy «Szürkebarát» pumit, mint most gondolja — várni fog Rá.