Oldalnavigáció: Pumiworld / HU / Pumi Adattár

PUMIS GYŰJTEMÉNYÜNK

Már sok-sok éve, 1992-től kezdve, gyűjtünk mindent, aminek legalább iciri-piciri köze is van a pumihoz. Minden padlásokon és pincékben kezdődött, olyan helyeken, ahol régi törzskönyveket és kiállítási katalógusokat találhattunk. Az ország összes jelentős, régi pumitenyészeténél jártunk, és a nagy tenyésztők engedélyével minden eldugott zugot átnéztük.

Kitartóan és aprólékosan gyűjtöttünk dokumentumokat, törzskönyveket, katalógusokat és kutyás újságokat. 1994-ben létrehoztunk egy számítógépes pumi adatbázist, amely napjainkban is folyamatosan gyarapodik.

Gyűjteményünk kibővült, és elkezdtünk összeszedni mindent, aminek legalább egy kis köze is volt a pumihoz: dokumentumokat, könyveket, cikkeket, rajzokat, fényképeket, videókat, bélyegeket, képeslapokat, kitűzőket és ki tudja mi mindent még.

Amikor elkezdtük, még bőven elég volt néhány oldal a honlapunkon, hogy megoszthassuk kincseinket a világ pumirajongóival. Időközben viszont a gyűjteményünk olyan méreteket öltött, az informatika pedig olyan lehetőségeket kínált, hogy létrehozhattunk egy külön honlapot, az «ONLINE PUMITÁR»-at, amelyen be tudjuk mutatni gyűjteményünk jelentős (de messze nem teljes) részét.Pumi krónika
pumi történelme eredeti dokumentumokban, könyvekben, cíkekkben, képekben,
kiállítási katalógusokbanPumi törzskönyv
származási lapok, törzskönyvek, standardok, kennelek, kutyanevekPumi képtár
archív fotók, legendás pumik fotói, törzskönyvezett pumik fotóiPumi antikvárium
könyvek, cíkkek, dokumentumok, «Bogáncsok», címlapokPumis ki-kicsoda?
pumitenyésztők, könyvszerzők, kinológusok, fényképészek, történelmi személységekPumi műcsarnok
képek, bélyegek, plakátok, kártyák, népművészeti alkotások

Ajánljuk «PUMITÁR»-unkat mindazoknak, akik szeretik a pumit és azoknak, akik érdeklődnek a fajta iránt. De elsősorban ennek a csodálatos magyar kutyafajtának – a puminak ajánljuk a gyűjteményünket, annak reményében, hogy segítségével kedveltté és népszerűvé válik az egész világon.

LINKGYŰJTEMÉNY

A web legnagyobb pumis linkgyűjteménye http://pumi.lap.hu

MAGYAR KUTYANÉVTÁR

Magyar fajtáknak — magyar nevet! Ez így szokás. Furcsa és fülbántó, amikor például egy szép pulit, pumit vagy mudit Lexinek, Jerrynek vagy uram boccsá Jolly Jokernek hívnak.

Herman Ottó «A magyar Pásztorok nyelvkincse» című könyvet olvasva az ember rájön, hogy a magyar nyelv milyen ízes, milyen szép. Ebben a könyvben található egy pár oldalas gyűjtés a pásztorkutyák neveiről. Ez adta magyar pásztorkutya tenyésztőknek az ötletet, hogy kellene csinálni egy olyan névgyűjteményt, ami alapján a tenyésztők legalább a kutyáik törzskönyvi nevében feleleveníthetnék a régi szép, már-már elfeledett magyar szavakat. Hogy ne minden első alomban született magyar pásztorkutya Ancsa, Apró vagy Alpár legyen.

Milyen neveket adhatunk kutyáinknak? Őseink a pásztor kutyáikat elsősorban tulajdonságaik alapján nevezték el, így pl. Füles, Fürge, Bongyor, Ügyes neveket előszeretettel adták kutyáiknak. Sokszor olyan tulajdonság nevét adták, mely kívánatos volt a munkavégzésben, így a pár hetes komondor vagy kuvaszkölyök is megkapta a Vitéz, Bátor, Morcos neveket, holott ez még nem volt igazán jellemző rá.

Őseink nem voltak híján a humornak sem, így előfordult, hogy a haragosukról nevezték el kutyáikat, milyen jó érzés lehetett a Dárdást (hadnagyot) oldalba vágni, vagy a Dékánt (sekrestyést) elküldeni a jófenébe!

Elő-előfordult, hogy tréfás neveket adtak kutyáiknak, ilyen pl. a Mitvisz, Nocsak, Nolám, Mivelélsz név.

Ebben a gyűjtésbe található egy csomó olyan régi magyar személynév vagy tájszó, ami szinte teljesen kikopott már a mindennapi szóhasználatból. Ha hívónévnek nem is használjuk ezután sem ezeket a szavakat, jó lenne, ha legalább a kiállítási katalógusokban találkozhatnánk velük.

Ennek a gyűjtésnek az alapját a HPPMK Klubinfo-jában megjelent Szabó Zsuszanna «Magyar kutyanév-gyűjtemény» (Klubinfo 1997/2, 1997/3) című cikksorozat képezte.

A fenti műveken kívül ebben a gyűjtésben szerepelnek különböző néprajzi munkákból, kutya kiállítási katalógusokból vett, valamint jártunkban-keltünkben hallott kutyanevek illetve tájszavak, vagy egyszerűen mulatságos és pásztor kutyákhoz illő modern magyar szavak is.

Mindenkinek jó szórákozást és jó böngészést a kutyanév-gyűjtemény átbogarászásához!